Тип цоколя: як не помилитися з вибором лампи

Магазини світла і будівельні супермаркети вражають асортиментом різноманітних лампочок. Але їхній вибір залежить не тільки від наших уподобань, а й від типу патрона у світильнику. У кожен конкретний патрон можна вставити лампочку з певним цоколем. Спробуємо розібратися в їхніх видах, щоб не робити зайвих покупок.

 

Патрон — одна з найважливіших деталей будь-якого світильника. За його допомогою лампочка підключається до току. Кожна лампочка має різьблення — цоколь, який з’єднує її з патроном. Бувають гвинтові, штиркові, штифтові  фокусувальні та спеціальні цоколі. Але в повсякденному житті найчастіше трапляються перші два види.

 

Гвинтовий цоколь Е

 

Кожен тип цоколя позначається літерою та цифрами. Буква означає різновид, цифра — тип цоколя. Найчастіше в наших квартирах встановлені лампи з цоколем типу Е. Це найпоширеніший і найстаріший різновид, винайдений ще Едісоном. Називається Edison Screw type, гвинт Едісона. У цьому випадку цифра говорить про діаметр.

 

Серед усіх цоколів Едісона найбільш популярний Е27. Освітлювальні прилади з відповідним видом патрона найпоширеніші, адже до них легко підібрати лампочку. Е27 оснащені класичні лампи розжарювання, але останнім часом цей тип цоколя можна зустріти і в галогенних, і в люмінесцентних і навіть у світлодіодних лампах.

 

Другий за популярністю гвинтовий цоколь Е14, відомий ще як «міньйон». Його застосовують як у звичайних, так і в мініатюрних лампах розжарювання. Лампи з таким цоколем часто використовують у бра і невеликих світильниках, утім, їх можна вкручувати і в звичайні великі люстри. Купуючи енергоощадні лампи з типами патронів Е27 і Е14, пам'ятайте, що вони не підходять для роботи в схемах зі звичайними димерами та електронними вимикачами.

 

 

Також трапляються цоколі типу Е з діаметром 5, 10, 12, 17, 26, і 40 мм. Але їх застосування дуже обмежене.

 

Штиркові цоколі G

 

У цоколі цього типу використовують не гвинтову різьбу, а штирову систему з'єднання лампи з патроном. Цифри показують відстань між центрами штирів. Використовують такий цоколь у галогенних і люмінесцентних лампах.

 

Цоколь G4 застосовують у маленьких галогенних лампах. Такі в основному використовуються для декоративного оформлення або в точкових світильниках. Термін служби ламп із цоколем G4 перевищує 2000 годин, цей тип цоколя популярний у вбудованих світильниках.

 

У галогенних лампах також часто трапляється цоколь G9. Він призначений для використання в мережі змінного струму з напругою 220 В, добре підходить для декоративних світильників.

 

Інші цоколі типу G використовують у люмінесцентних лампах. Цоколь G5 застосовують у люмінесцентних трубчастих лампах із діаметром колби 16 мм. Вони випромінюють світло з колірним спектром від теплого білого до холодного денного. В особливо компактних люмінесцентних лампах використовують чотириштирові цоколі 2G10 і 2G11. Вони вирізняються високою світловіддачею при мініатюрних розмірах.

 

Узагалі ж ламп із цоколями типу G багато. І для того, щоб не заплутатися при виборі, візьміть із собою у супермаркет чи магазин світла перегорілу лампочку. Світильники з патронами для низьковольтних штирових галогенних ламп працюють виключно в парі з трансформатором. Він поставляється в комплекті з приладом, але не є частиною його конструкції, тому доведеться подумати над тим, де його розмістити.

 

Існують також і цоколі типу GU. Ця абревіатура вказує на те, що лампа є енергоощадною. Найбільш поширений тип — GU5.3. Ці лампочки дуже тонкі — усього 27 мм, нагадують таблетку. Освітлювальний приладі з таким цоколем ідеальний для підвісних стель, освітлення шаф і дрібних деталей інтер'єру.

 

Цоколь R7s

Це цоколь з утопленим контактом. Основні представники ламп із цоколем R7s — кварцові галогенні лампи. Їх використовують в освітлювальних установках високої інтенсивності. Такі лампи маленькі та легкі, їх застосовують у мережах змінного струму 220 В, 50 Гц.

 

Є також лампи зі штифтовим цоколем, софітним цоколем S і фокусувальним цоколем Р. Такі лампи бувають оригінальними, але в повсякденному житті побачити їх можна вкрай рідко. Якщо ви віддаєте перевагу світильникам, розрахованим на такий тип ламп, слід заздалегідь подумати про те, де поповнювати запаси, коли лампа перегоріла. У найближчому магазині ці рідкісні види продають далеко не завжди.

 

Основні виробники ламп: PhilipsNowodvorski, EGLO, SLV, Kanlux.

 

 

 

Список цікавих тем:

 

Освітлення готелів: відпочинок зі смаком

 

Освітлення ресторану, кафе і бару: як залучити відвідувачів

 

Освітлення в магазині: правила продажу

 

Офісне освітлення: діловий підхід

 

Стелі та світильники: як правильно їх поєднувати?

 

Як вибрати лампу: галогенні, люмінесцентні або лампи розжарювання?

 

Світло і тінь: як зробити освітлення зручним?

 

Розсіяне і спрямоване світло: види освітлення

 

Більше чи менше: як візуально збільшити або зменшити кімнату?

 

Освітлення барної стійки: у ресторані та вдома

 

Освітлення туалетного столика: правила грамотного макіяжу

 

Освітлення веранди і альтанки: світло для відпочинку

 

Освітлення ніші: розставляємо акценти

 

Освітлення саду: світло в літню ніч

 

Освітлення заміського будинку: створюємо ландшафт

 

Освітлення лоджій: світло за вікном

 

Освітлення кабінету: працюємо вдома

 

Освітлення дитячої кімнати: світле дитинство

 

Освітлення ванної кімнати: комфорт і безпека

 

Освітлення вітальні: краса і функціональність

 

Освітлення кухні: смачного!

 

Освітлення передпокою: візитна картка будинку

 

Освітлення спальні: атмосфера затишку

 

Колекція Drifter: світло під вітрилами

 

При передруку інформації активне посилання на www.lampa.kiev.ua обов'язкове.