Офісне освітлення: діловий підхід

Давати рекомендації при виборі світильників для офісного освітлення — справа непроста, оскільки не існує загальних правил освітлення організацій і установ. Усе залежить від величини та цільового призначення простору. До того ж, в офісі є різні функціональні зони — приймальня не може цілодобово освітлюватися, так само, як і кабінет керівника. Але в будь-якому робочому приміщенні штучне світло має допомагати концентруватися, створювати комфортну обстановку і не втомлювати працівників.

 

З усіма цими завданнями ідеально справляється природне сонячне світло. Але далеко не всі офіси можуть похвалитися вдалим розташуванням і великими вікнами, до того ж у наших широтах в осінній і зимовий час електричне світло необхідне практично цілодобово. Тому від правильного вибору і розташування світильників буде залежати продуктивність роботи.

 

Світло та гроші

Настільна лампа для офісу

 

Значна частина бюджету будь-якої організації йде на оплату праці. Але не всім керівникам відомо, що при неправильній організації освітлення робочих місць їхні гроші можуть бути витрачені даремно. Докази цьому знайшли німецькі вчені. У Берлінському університеті провели дослідження, в ході якого перевірили кілька сотень робочих місць. Результати виявилися несподіваними: більше половини респондентів назвали погане освітлення однією з головних проблем, які заважають ефективній роботі. І недостатня, і надмірна освітленість однаково погані — працездатність знижується на 30%, отже, доходи компанії — на третину.

 

Скільки ж світла потрібно в офісі? Це залежить від квадратних метрів, а також країни. Наприклад, за українськими стандартами мінімальний рівень освітленості робочого столу повинен бути не менш як 400 люксів, а ось в Євросоюзі — 500 люксів. Що стосується коридорів, сходів і адміністратора, тут допустимий рівень освітлення нижче 200–300 люксів.

 

Якщо офіс займає велике приміщення, актуальним є питання економії електроенергії. Тому світильники краще обирати з люмінесцентними або галогенними лампами. Вони споживають набагато менше електрики, ніж лампи розжарювання. Причому люмінесцентні лампи виграють, тому що галогенні мають істотний недолік — вони сильно нагріваються. Через це краще зупинити вибір на лампах денного світла. Вони слугують в 10 разів довше ламп розжарювання і дають освітлення, наближене до денного. А прохолодний відтінок світла допомагає зосередитися і налаштуватися на робочий лад.

 

Світильник для установи

Від адміністратора до кабінету

 

В офісі доречно використовувати вбудовані в стелю світильники. Це економить простір, крім того, не відволікає працівників і відвідувачів. У навісних плиткових стелях можна розміщувати такі світильники рівномірно, закриваючи прозорими квадратами відбивачів. Така організація освітлення зручна для сприйняття — світло ніби струмиться зі стелі. М'якість тіней, які дає світло в офісі — одна з головних умов. У робочому приміщенні не повинно бути контрастних переходів між освітленими і затемненими ділянками. Для створення такого освітлення також добре підходять настінні та стельові світильники.

 

Кожна ділянка офісу має свої особливі, які впливають і на характер освітлення. Як театр починається з вішалки, так і офісне приміщення  з приймальні. Освітлення приймальні має бути витримано в одному стилі з освітленням коридорів і сходів. Світло тут має бути м'яким, щоб людина, потрапляючи в приміщення з вулиці, відчувала себе комфортно. Для цієї мети добре підходять настінні та стельові плафони з матовими відбивачами. На відміну від інших приміщень офісу, тут потрібне світло теплого відтінку — воно буде налаштовувати відвідувачів на доброзичливий лад.

 

Для освітлення основних робочих приміщень підходять загальні рекомендації щодо офісу. Але, крім цього, потрібно подбати про освітлення кожного робочого місця. Це необхідно, коли в офісі працюють із кресленнями: для їхнього підсвічування підійдуть поворотні світильники на штанзі або настільні лампи, ніжка яких кріпиться до поверхні. Іноді виникає необхідність підсвітити робоче місце людини, яка працює за комп'ютером. Для цього також доречні настільні лампи. Щоб захистити монітор від потрапляння світла, обирайте лампи з плафоном конусоподібної форми. Використовуючи настільні лампи в офісах, пам'ятайте, що при цьому виділяється велика кількість тепла, крім того витрачається додаткова електроенергія.

 

У кабінеті керівника освітлення влаштовують згідно з побажаннями начальника. Облаштувати світло в офісному кабінеті допоможуть рекомендації щодо освітлення домашнього кабінету. Читайте статтю про освітлення кабінету.

 

І наостанок  про переговорні кімнати. Тут важливо освітити безпосередньо стіл переговорів, тому освітлення встановлюють над ним. Найкращим буде направлене світло. У переговорних часто не тільки говорять про справи, але і демонструють графіки або відео. Тому в цій кімнаті необхідний регулятор яскравості світла.

 

Список цікавих тем:

 

Освітлення ресторану, кафе і бару: як залучити відвідувачів

 

Освітлення в магазині: правила продажу

 

Тип цоколя: як не помилитися з вибором лампи

 

Стелі та світильники: як правильно їх поєднувати?

 

Як вибрати лампу: галогенні, люмінесцентні або лампи розжарювання?

 

Світло і тінь: як зробити освітлення зручним?

 

Розсіяне і спрямоване світло: види освітлення

 

Більше чи менше: як візуально збільшити або зменшити кімнату?

 

Освітлення барної стійки: у ресторані та вдома

 

Освітлення туалетного столика: правила грамотного макіяжу

 

Освітлення веранди і альтанки: світло для відпочинку

 

Освітлення ніші: розставляємо акценти

 

Освітлення саду: світло в літню ніч

 

Освітлення заміського будинку: створюємо ландшафт

 

Освітлення лоджій: світло за вікном

 

Освітлення кабінету: працюємо вдома

 

Освітлення дитячої кімнати: світле дитинство

 

Освітлення ванної кімнати: комфорт і безпека

 

Освітлення вітальні: краса і функціональність

 

Освітлення кухні: смачного!

 

Освітлення передпокою: візитна картка будинку

 

Освітлення спальні: атмосфера затишку

 

Колекція Drifter: світло під вітрилами

 

При передруку інформації активне посилання на www.lampa.kiev.ua обов'язкове.