Освітлення дитячої кімнати: світле дитинство

Для перегляду світильників для дитячої кімнати перейти>>

 

Дитячі світильники

Жодна кімната в будинку не вимагає такої різноманітності світильників, як дитяча. У цьому приміщенні дитина спить і грає, вчить домашнє завдання і відпочиває від шкільного навантаження, спілкується з друзями і читає книги. За допомогою правильної організації освітлення на кількох квадратних метрах дитячої можна створити цілий казковий світ для дитини.

 

При виборі світильника для дитячої кімнати необхідно, у першу чергу, враховувати вік дитини. Освітлювальний прилад повинен бути не тільки функціональним і безпечним, але і незвичайними, цікавими — адже для дитини все навкруги є іграшкою. Світильники в дитячій кімнаті доведеться досить часто змінювати: те, що підходить дошкільнику, вже не доречне в кімнаті підлітка.

 

Перші кроки

 

Психологи радять виділити дитині окрему кімнату з дворічного віку. Власне приміщення навчить малечу швидше орієнтуватися в просторі й бути самостійним.

 

При виборі основного верхнього світильника краще звернути увагу на ті, які дають розсіяне світло. Важливо враховувати, що яскраве світло, спрямоване на обличчя немовляти, може його турбувати. Тому не слід розташовувати ліжечко близько до верхнього світильника.

 

Дитячі люстри

Добре підійде люстра з лампами з матового скла, а ось кришталеві люстри і лампи в дитячій не можна застосовувати — вони дають відблиски, які шкідливі для чутливих очей дитини. Узагалі ж у дитячих абсолютно недоречні громіздкі світильники, що легко б'ються. Адже дитина, підростаючи, буде грати в кімнаті, підкидати м'яч або інші іграшки, тому важливо, щоб люстра, навіть розбившись, не травмувала маленького господаря кімнати. Тому краще обирати тканинні, паперові, пластикові або металеві плафони. Ще краще встановити світильник із закритим абажуром. Навіть якщо лампочка розіб'ється, її осколки залишаться всередині.

 

Локалізоне освітлення повністю залежить від віку дитини. Для малюків цілком достатньо нічника. У дошкільному віці діти часто бояться спати в повній темряві. Нічник для дитини повинен бути незвичайним, яскравим і веселим. Мультяшний світильник буде здаватися іграшкою, і ваша дитина спокійно спатиме поряд із мишкою або зірочкою, які світяться.

 

Коли малюк підросте і почне вільно пересуватися по кімнаті та влаштовувати ігри в різних частинах приміщення, можна подумати про світильник для ігрової зони. Діти не сидять на одному місці: сьогодні їм хочеться грати біля столу, а завтра — біля порога, тому світильник повинен бути рухомим. Добре підійдуть торшери. Можна встановити кілька світильників із гнучкими ніжками або на струмопровідних шинах. Важливо подбати про потрібну кількість вимикачів і розеток — у дитячій неприпустимі розкидані дроти.

 

Шкільні роки

 

Дитячий світильник

Коли дитина стає школярем, його кімната перестає бути тільки спальнею та ігровою. Тепер вона ще і робочий кабінет. При облаштуванні освітлення робочого столу школяра дизайнери дають ті ж поради, що і при виборі світильника для кабінету дорослого. Настільна лампа повинна розміщуватися у лівому передньому куті, обов'язково з абажуром, щоб світло не падало в очі. Не слід використовувати для неї лампочки потужністю понад 60 Вт. Яскраве світло, особливо відбите від білого паперу зошитів і підручників, дуже швидко втомить очі. Ідеальний варіант — лампа на гнучкому кронштейні, адже дитина буде рости, і розташування світильника доведеться весь час змінювати.

 

Діти шкільного віку часто люблять читати в ліжку. Педіатри називають таку звичку шкідливою для очей, але, якщо з нею неможливо боротися, необхідно добре освітити зону ліжка. У такому випадку дитячий нічник можна замінити на бра. Краще, якщо світильник приліжковий буде, як і настільна лампа, на гнучкому кронштейні. Так дитина може самостійно відрегулювати потік світла залежно від своєї пози.

 

У міру дорослішання у вашої дитини змінюються і смаки, і потреби. У підлітковому віці діти часто ініціюють перестановки в кімнаті, їм потрібні нові, менш дитячі меблі. Разом з усім іншим змінюються і світильники. Підлітки люблять усе незвичайне, тому для їх кімнати цілком підійдуть лампи і люстри в стилі мінімалізм, модерн або хай-тек.

 

Усі перераховані вище поради цілком доречні і в тому випадку, якщо в сім'ї двоє дітей ділять одну кімнату. Але тоді потрібно враховувати, що настільні лампи, бра та нічні світильники в кожного з дітей повинні бути свої. До того ж, за допомогою різного освітлення можна умовно розділити дитячу кімнату на зони двох різних господарів.

 

Психологи радять із раннього дитинства долучати дитину до вибору предметів інтер'єру для його кімнати, у тому числі — світильників. Навіть у найменших є свої дизайнерські переваги. А про безпеку обраного дитиною світильника вже повинні подбати батьки.

 

Для перегляду світильників для дитячої кімнати перейти>>

 

 

Список цікавих тем:

 

Освітлення готелів: відпочинок зі смаком

 

Освітлення ресторану, кафе і бару: як залучити відвідувачів

 

Освітлення в магазині: правила продажу

 

Офісне освітлення: діловий підхід

 

Тип цоколя: як не помилитися з вибором лампи

 

Стелі та світильники: як правильно їх поєднувати?

 

Як вибрати лампу: галогенні, люмінесцентні або лампи розжарювання?

 

Світло і тінь: як зробити освітлення зручним?

 

Розсіяне і спрямоване світло: види освітлення

 

Більше чи менше: як візуально збільшити або зменшити кімнату?

 

Освітлення барної стійки: у ресторані та вдома

 

Освітлення туалетного столика: правила грамотного макіяжу

 

Освітлення веранди і альтанки: світло для відпочинку

 

Освітлення ніші: розставляємо акценти

 

Освітлення саду: світло в літню ніч

 

Освітлення заміського будинку: створюємо ландшафт

 

Освітлення лоджій: світло за вікном

 

Освітлення кабінету: працюємо вдома

 

Освітлення ванної кімнати: комфорт і безпека

 

Освітлення вітальні: краса і функціональність

 

Освітлення кухні: смачного!

 

Освітлення передпокою: візитна картка будинку

 

Освітлення спальні: атмосфера затишку

 

Колекція Drifter: світло під вітрилами

 

При передруку інформації активне посилання на www.lampa.kiev.ua обов'язкове.